Tagel

Detta härliga (och lite bångstyriga) material som har fått så lite uppmärksamhet.

I den nya, (och enda) boken om tagel ges en samlad bild av ett material som har använts så länge häst och människa har hängt ihop. Taglet har nyttjats för dess unika egenskaper — från att fånga mat för dagen, till de praktiska vardagsföremålen, i arbete och till lyx och flärd.
Här kan du ta del av gammal kunskap, udda tekniker och redskap, egna erfarenheter och besök hos några av de som arbetar med tagel idag.

Tydliga bilder och beskrivningar finns för den som vill prova på att slöjda med detta fantastiska material, t.ex spinna tagel och fläta till tyglar, tillverka sin egen ryktborste, en brödborste till baket, brickväva ett armband, sno en metrev eller sy en madrass …

Pris:     280.00 kr

                                                   

 Av tagel tillverkar jag tyglar som kan beställas efter egna   önskemål om färg och längd.
Stroppar av läder sys fast så att tyglarna kan monteras på bettet.
Pris:  1200.00  kr

 

 

Brickvävda armband med tagel från favorithästen kan bli fina personliga presenter.
Tagelväven är monterad på renskinn och en liten hornknapp sys på. Brickvävning är en av de äldsta textila teknikerna och det är små brickor med hål i varje hörn som används.
Pris:   380.00 kr

 

 

 

 

 

 

 

För att borsta bort överflödigt mjöl vid brödbakning har borstar av tagel använts. Dessa tillverkas av pinnar i olika former och längder som jag täljer och dekorerar med lite olika mönster. De målas med linoljefärg och vaxas därefter. Brödnaggar i olika former och färger kan komplettera brödbaket.

 

Ett litet trevligt reportage om ett samarbete mellan två killar i Dals Långed och Morakniv där jag finns med på ett hörn

https://morakniv.se/levande-hantverk-i-dals-langed-borstar-av-hasttagel/?v=f003c44deab6

 

Läs mer om TAGEL – en annorlunda hästutställning

Kurs att spinna tagel

Kundnamn - länk till startsida

DET ÄR SÅ ROLIGT ATT KUNNA BERÄTTA ATT TAGELSPINNANDET HAR SKRIVITS IN PÅ SVERIGES FÖRTECKNING ÖVER LEVANDE KULTURARV

Sverige är ett av drygt 170 länder som skrivit under Unescos konvention om tryggandet av världens immateriella kulturarv. Av detta följer bland annat att Sverige ska upprätta en nationell förteckning över sådana kulturarv.